Fejchoa - Acca sellowiana (Berg). Burret. Aka.
Vhodná pro těhotné ženy.
Popis: Plod stromu aky ovocné (Feijoa sellowiana Berg.) z čeledi Myrtaceae, který dorůstá do výšky 7 metrů. Fejchoa patří do stejné čeledi jako guava. Její dužina krémové nebo lososově růžové barvy je měkká a želatinová; chutí připomíná ananas. Střed plodu je plný malých semínek, která jsou natolik měkká, že se dají bez problémů konzumovat.
Vlastnosti a indikace
Fejchoa obsahuje malé množství tuků a proteinů a větší procento sacharidů. Je bohatá na vitamn C (asi 20 mg/100 g), i když guavě se v tomto směru nevyrovná ( 184 mg/100g). V nevelkém poměru se v ní nacházejí i vitaminy skupiny B a minerály, ale nejdůležitější je obsah následujících živin:
Kyselina listová: Fejchoa patří mezi druhy ovoce, které jsou na kyselinu listovou velmi bohaté. Jelikož je to látka nezbytná pro krvetvorbu, může její nedostatek během těhotenství vést k anémii a k poruchám plodu.
Jód: Obsah tohoto stopového prvku ( 100 mikrog/100g) je vyšší než v ostatních druzích ovoce a jen o něco málo nižší než v mořkých rybách ( 150 až 350 mikrog/100g).
Fejchoa se doporučuje především v těchto případech:
Těhotenství: Kvůli vysokým dávkám kyseliny listové a jódu, které jsou v průběhu těhotenství velmi důležité.
Struma: (nezánětlivé zvětšení štítné žlázy) způsobená hypotyroidismem, pokud je příjčinou nedostatek jódu ve stravě.
Zácpa: Pro její vysoký obsah rostliné vlákniny.
Náhledy fotografií ze složky Fejchoa