Jahody
Popis: Nepravé plody jahody Fragaria vesca L. nebo příbuzných druhů z čeledi Rosaceae. Pravé plody jsou malá zrnka přichycená k povrchu jahod, která obsahují semena .
Vlastnosti a indikace
Jahody patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30kcal/100g), mají jich dokonce méně než meloun (35kcal/100g) nebo dýně (32kcal/100g). Také podíl proteinů, tuků a sodíku je v nich velmi nízký. Společně s malým množstvím vitaminu C, kyseliny listové, draslíku a železa jsou sacharidy nejvýznamnější živinou v jahodách (přibližně 5% hmotnosti). Za svoji barvu jahody vděčí antokyaninům, barvivům, které se svými vlastnostmi podobají bioflavonoidům. ANTOKYANINY snižují syntézu cholesterolu v játrech a působí jako silné antioxidanty. Výzkum na Tufts University v Bostonu (USA) ukázal, že jahody mají největší antioxidační účinek z veškerého ovoce;6 po nich následují slívy, pomeranče a hroznové víno. Antioxidační účinek tohoto ovoce se určoval podle jeho schopnosti neutralizovat oxidující VOLNÉ RADIKÁLY.
Antioxidační schopnosti jahod vyplývají hlavně z obsahu vitaminu C, bioflavonoidů a antokyaninů. Složení jahod a jejich antioxidační a alkalizující vlastnosti je zařazují mezi ovoce doporučované při těchto problémech:
- Arterioskleróza: Díky svým schopnostem neutralizovat účinky volných radikálů jsu jahody efektivním prostředkem v prevenci arteriosklerózy (ukládání cholesterolu ve stěnách arterií, jejich postupné ztvrdnutí a zužování). Stav arterií zlepšují i nízkým obsahem tuků a sodíku, jakož i bohatstvím draslíku a minerálů, tedy kombinací, která snižuje riziko rozvoje hypertenze.
Pravidelná konzumace jahod na jaře a v prvních letních měsících pomáhá předcházet arterioskleróze a brzdit její další postup. Do svého jídelníčku by je měli zařadit lidé, kteří prodělali infarkt myokardu nebo mají anginu pektoris, poruchy prokrvení mozku či ischemickou chorobu dolních končetin.
- Nadbytek kyseliny močové: Jahody působí diureticky (zvyšují produkci moči) a díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové. Proto se doporučují při dně a dnové artritidě.
- Zácpa: Jahody jsou bohaté na rozpustnou rostlinnou vlákninu a ulehčují pohyb stolice střevy. Snižují i překrvení žil v portálním systému (žíly odvádějí krev z vnitřností), a tím jsou užitečné při hemoroidech, břišní vodnatelnosti (tekutině v břiše) a chorobách jater, jako chronická hepatitida a cirhóza.
Příprava a použití
- Čerstvé: Jahody by se měly před jídlem umýt. Spolu s nimi můžeme konzumovat jablka, obilniny a jogurt a pít pomerančovou šťávu.
- Jahodový koktejl: Připraví se rozmixováním jahod s pomerančovou šťávou či nízkotučným mlékem nebo nápojem ze sóji.
- Džem a kompot: Takto připravené se zachovají téměř všechny živiny a účinné látky; ztrácejí pouze vitamin C. Díky této úpravě lze jahody jíst i mimo sezonu, ale je třeba mít na paměti, že obsahují velké množství cukru (až 50%).
- Mražené: Mražené jahody jsou velmi oblíbené, protože umožňují mít toto ovoce k dispozici po celý rok. Před mražením se obvykle doslazují jen mírně a uchovávají si většinu živin a účinných látek, včetně vitaminu C.