Kaki Hurmi - Kaki
Vlastosti a indikace:
Želatinová dužina kaki neobsahuje téměř žádné proteiny ani tuky, ale je bohatá na následující látky:
Sacharidy: fruktóza, glukóza a sacharóza
Pektin a rostlinny sliz: vláknina, zadržují cholesterol, ovlivňují vstřebávání cukrů, dokáží zmírňovat záněty.
Taniny: Jsou to směsi fenolo, které mají silné adstringentní účinky.
Karotenoidy: Jsou to látky odvozené od betakarotenu, které se v těle mění na vitamin A. V současnosti jsou v centru pozornosti proto, že mají antioxidační vlastnosti, jež chrání buňky před stárnutím, zpomalují rozvoj arterioskleróry a snižují riziko rakoviny.
Vitamin C: Kaki obsahuje 16 mg vitaminu C na 100g. To znamená, že jeden středně velký plod (250g) dodává 40% doporučené denní dávky tohoto vitaminu.
Železo: Je to po draslíku nejhojněji zastoupený minerál. kaki o hmotnosti 250g pokrývá 10% denní potřeby tohoto minerálu pro dospělého člověka, což je na čerstvé ovoce významné množství.
Cukrovka: I když je kaki sladké ovoce, diabetikům prospívá ze dvou důvodů:
- Více než polovinu z jeho 15% sacharidů tvoří FRUKTÓZA, přírodní ovocný cukr, který diabetici, jejichž pankreas produkuje méně inzulinu, l=pe snášejí a snáze vstřebávají.
- Rozpustná rostlinná vláknina ve formě pektinu zpomaluje uvolňování cukrů ve střevch, čímž diabetiky chrání před prudkým nárustem hladiny fruktózy a glukózy v krvi.
Střevní problémy: zklidňuje a vysušuje stěny trávicí soustavy.
Anémie: železo
Kardiovaskulární obtíže: Kaki jsou chudé na tuky a sodík, ale bohaté na karotenoidy, které chrání arterie. Proto se dopručují lidem s arteriosklerózou, hypertenzí a kardiovaskulárními problémy všeobesně.
Náhledy fotografií ze složky Kaki
Komentáře
Přehled komentářů
našla jsem návod jak pěstovat na této stránce. také už doma pěstuji :) http://zdravi.peknetelo.eu/hurmikaki/hurmikaki-ovoce-nabite-zivinami/
Hurmi Kaki
(Evka, 22. 10. 2013 19:56)